luni, 23 aprilie 2012

Gradina de langa casa

                                     Cum sa ne cultivam gradina de langa casa.
         In gradina de langa casa putem cultiva pomi, arbusti fructiferi, legume , plante decorative si flori.
Numarul soiurilor aflate in cultura  din fiecare specie este foarte  mare. Acest fapt prezinta  un avantaj foarte mare pentru gradinile de langa casa, deoarece permite alegerea in asa fel a speciilor  si soiurilor de arbusti si pomi fructiferi incat vom beneficia de fructe tot anul. Alegand bine speciile  si soiurile, putem avea capsuni si cirese in mai si iunie; in luna iulie la cirese se adauga visinele,caisele, piersicile timpurii ,agrisele, coacazele zmeura,perele si merele de vara; in luna august in gradina ajung la maturitate multe soiuri de piersici, mere, pere si prune de vara precum si struguri timpurii; in lunile de toamna, septembrie  si octombrie, gradina ofera piersici, prune, pere si mere de toamna, nuci , alune, gutui si struguri.In lunile de iarna consumul de fructe poate fi asigurat de perele si merele pastrate in conditii optime, si multe altele, compoturi,sucuri , dulceturi.
  Intr-o urmatoare postare am sa revin  cu un tabel  cu specii  de pomi si arbusti fructiferi ce pot fi cultivati, plantarea, taierea,  bolile si daunatorii si tratamente impotriva acestora.

 In continuare 2 tabele cu soiurile de mar:
 Pomii si arbustii fructiferi ce pot fi plantati: distanta intre plante poate fi mai mica  in lipsa spatiului


                         

 Florile-nelipsite din gradina

 O mica parcela in fata casei de la tara in care trandafirii "fac legea" sunt singurii infloriti mai tot timpul.
Alaturi de ei mai  sunt lalele , bujori viorele si lacramioare. Lalelele s-au uscat deja  (1 iulie) celelelalte au ramas verzi.
Stiu ca schija de lemn arata urat o s-o inlocuiesc cu o teava  pentru trandafirii urcatori : cel galben si mai am 2 rosii .Trebuiau sa fie mult mai mari pana pe casa sa creeze un mic tunel de trandafiri, dar au degerat iarna trecuta si a trebuit sa-i tai mai de jos ...

                                
           Am inlocuit  stalpii de lemn de la trandafgirii urcatori si sper ca anul asta  sa ajunga trandafirii pana pe casa:) revin  cu  fotografii cand infloresc




































 Pentru toamna  am un mic proiect : avand cateva palcuri  de flori (bulboase), lalele , narcise  si zambile care sunt dese,  si o parcela libera in care le pot replanta.   Poate o sa plantez si vro 2 - 3 trandafiri  sa le pazeasca:) am sa revin cu poze si detaliile  operatiunii  in septembrie.
   Parcela flori bulboase  Zambile,Lalele,Narcise














BULB ZAMBILA

Voi inlocui ata aia urata cu un gardut;)

Au rasarit majoritatea:)

















Revin cu poze si o sa scriu mai mult  dupa ce infloresc.
                                  Gradina cu zambile:)
  Rezultatul, o multime de zambile, cateva narcise ,2-3 lalele deocamdata .. restu infloresc mai tarziu  trandafirii vor  aparea in peisaj lunile urmatoare . Anul urmator cred ca am sa mai fac o parcela...
  Narcisele de langa gard le voi baga printre zambile pentru ca urmeaza sa tor o fundatie de beton pentru gard si nu le mai pot lasa acolo.




































Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu