vineri, 4 mai 2012

GRUPAREA PLANTELOR POMICOLE

       Plantele pomicole se deosebesc foarte mult in ceea ce priveste infatisarea lor si fructele care le produc.
      Dupa infatisare si caractere biologice , plantele sunt impartite in pomi propriu-zisi,arbustoizi, arbusti si semiarbusti.
      Din grupa  pomilor propriu zisi  fac parte plantele care au o singura tulpina puternica, cu un ax central bine dezvoltat pe care sunt asezate ramurile ce formeaza coroana, cum sunt : :marul, parul, ciresul, caisul, prunul  etc. Ei cresc inalti, si au o longevitate mare (zeci ,chiar sute de ani) si se inmultesc obisnuit prin seminte .
      Grupa arbustoizilor cuprinde plante ce fac trecerea de la pomi l arbusti, cum sunt: alunul, gutuiul, visinul de stepa, smochinul , etc. pot fi considerati pomi propriu-zisi deoarece caracterele lor seamana mai mult  decat cu ale arbustilor.
    Din grupa arbustilor fac parte plante arborescente dar mai mici, care au mai multe tulpini ce pornesc din zona coletului, ca de exemplu, agrisul, coacazul. Cresc pana la 2.5 m, au o viata mai scurta si se inmultesc mai mult prin butasi si marcotaj.Capsunii si fragii sunt considerati tot arbusti, desi caracterele lor nu sunt asemanatoare.
  Semiarbustii  se deosebesc  de arbusti prin faptul ca tulpinile lor traiesc de regula 2 ani si sunt inlocuite cu altele noi crescute din radacina.(zmeurul si murul).




     Dupa fructe, plantele pomicole se impart in samantoase, samburoase, nucifere si bacifere. 
Samantoase-pomii care au fructe cu seminte-(marul, parul, gutuiul).
Samburoase-Pomii care au fructe cu samburi-(prunul, ciresul,visinul, caisul, piersicul, corcodusul).
Nucifere-Fructe cu coaja tare-(nucul, alunul castanul).
Bacifere-Pomii si arbustii care au fructul alcatuit din niste boabe caracterizate prin miez carnos cu seminte raspandite neuniform in miez sau la suprafata acestuia-(coacazul rosu si negru, capsunul,zmeurul, fragul, murul, agrisul, precum si plante subtropicale- lamaiul, portocalul smochinul si altele.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu