Manusile de protectie sunt printre principlalele lucruri care trebuie sa le avem la indemana cand lucram in gradina. Avand in vedere ca ne putem zgaria, intepa foarte usor, si doamnele si domnisoarele isi pot strica manichiura.
O unealta spun eu.. indispensabila este Cazmaua. Cu ea putem sapa santuri, gropi pentru a planta diversi pomi si arbusti, si putem scoate radacini si buturugi nedorite.Bineinteles tot cu cazmaua efectuam si sapatura de toamna sau inaintea pregatirii patului germinativ in vederea semanatului sau plantatului
Sapa, si sapaliga alte unelte des intalnite intr-o gradina cu care putem afana solul, taia buruienile,pregati straturile si brazdele pentru legume. Sapaliga o folosim pe suprafete mai mici.. unde distanta dintre randuri este mica si la flori.. ghivece, jardiniere..
Sapa cu coada |
Sapaliga cu furca |
Grebla |
Plantatorul- Pentru plantarea rasadurilor- conic... mai sunt si plantatoare cu care putem sapa solul si plantatoare pentru bulbi.
Furtunul-Nu este neaaparat o unealta dar este nelipsit din orice gradina. Si pe langa el diferite sisteme de irigatie ... care au o gama variata de modele : picurare, aspersiune, sprinklere,etc.
Pe plan horticol avem nevoie si de alte unelte cum ar fi:
Foarfecele.
( http://www.horticultorul.ro/pomi-fructiferi/foarfece-utilizate-in-horticultura/ ) am gasit aici o foarte buna descriere ... nu cred ca as avea ce sa scriu mai mult..
Mai avem nevoie si de o foarfeca pentru ramuri mai groase,cu manere telescopice (de preferat) care ne poate usura munca foarte mult.La aceasta foarfeca lama netaietoare trebuie sa fie mai ingusta. Am vazut foarfeci care au lama netaietoare mai lata ceea ce face ca in urma taierii sa ramana cioturi.Acest lucru este exclus daca vrem sa facem o taiere corecta. Lasand cioturi ingreunam vindecarea pomului si favorizam patrunderea uscaciunii in lemnul sanatos.
Pentru o buna functionare foarfeca se unge periodic, si nu se taie cu ea ramuri uscate. pentru ele folosim fierastraul.
Fierastraul curbat pentru crengi poate fi folosit atat in copac cat si in taierile de la baza coroanei.
Cu acestea putem aranja coroana pomilor atat primavara cat si in timpul anului. Taieri de intinerire, de formare a coroanei, de fructificare..etc. .
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu