marți, 1 mai 2012

Pregatirea terenului

                       
                        PREGATIREA  TERENULUI  INAINTE  DE  INFIINTAREA
                                                            GRADINII

     Pomii,arbustii fructiferi , cei ornamentali (decorativi),precum si unele legume si flori perene (traiesc si rodesc mai multi ani), se dezvolta in gradina toata viata lor. Daca la infiintarea gradinii nu se respecta unele masuri agrotehnice , plantele se dezvolta anevoios si nu rodesc in masura necesara.
   In cele mai multe cazuri satele si orasele sunt asezate pe terenuri plane. In asemenea conditii nu exista greutati in asezarea plantelor in gradina.
  Sunt si cazuri in care terenurile sunt in panta... in asemnea cazuri  terenul trebuie amenajat in terase.
  Radacinile pomilor patrund in pamant  pana la o adncime de 3-4m. Cele subtiri care extrag(sug ) din pamant apa cu substantele necesare se afla in stratul de la 25-60 cm adancime.In sens  orizontal-lateral radacinile intrec cu mult marginea coroanei pomului . De aceea inainte de plantarea pomilor terenul se pregateste cat mai temeinic.
 Toate speciile de pomi, plante decorative si legume au nevoie de un sol adanc, reavan , bogat in substante hranitoare, cu structura buna prin care apa si aerul  patrund usor la radacini . In cazul pavajului se pot folosi dale tip grila pentru a nu impiedica respiratia si udarea radacinilor  pomilor.
 Nu sunt potrivite pentru gradina solurile grele, mlastinoase, pietroase saraturile si nisipurile.
 Panza de apa freatica trebuie sa fie la o adancime mai mare de 3 m pentru pomi si 1,5-2 m pentru arbusti legume si flori.
   Inainte  de infiintarea gradinii locul respectiv se curata de pietre,buturugile pomilor care au existat inainte  si altele  si apoi se niveleaza.
                                                       Desfundatul terenului
     Spre a crea  cele mai bune conditii pentru dezvoltarea radacinilor si nutritia pomilor  si celorlalte plante din gradina se recomanda  desfundatul terenului pe intreaga suprafata  la adancimea de 40-60cm.Cu aceasta ocazie , stratul de deasupra al solului, mai fertil, se ingroapa la adancimea unde cresc ce le mai multe radacini ale plantelor. Acest fapt le asigura o viata cat mai lunga si productivitate ridicata. In gradinile de langa casa suprafata fiind mica, desfundatul se executa manual cu cazmaua cu 2- 3 luni inainte de  semanat sau de plantat.
   Odata cu lucrarile solului se pot aplica si ingrasaminte organice gunoi de grajd , sau pentru cei ce nu dispun de acest ingrasamant natural  pot aplica ingrasaminte complexe NPK (azot, fosfor, potasiu) cele granulate fiind cele mai folosite.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu